Karnın alt kısmında ağrı: Mutlaka her zaman olmasa da, dış gebelik ağrıya yol açabilir. Karnın alt kısmında kalıcı veya keskin ağrı hissetmek, hamile bir kadında dış gebeliği işaret edebilir.
Yapılacak herhangi bir hamilelik testinin sonucu pozitif olacaktır. Ancak yine de dış gebelik normal bir şekilde devam edemez.
Bir takım hormonal dengesizlikler veya döllenmiş yumurtanın anormal gelişimi de dış gebeliğin ortaya çıkmasında bir rol oynayabilir.
Bunun yanında riskli tabloda olan kadınlar eğer gebe kalırlar ise diğer risk etkenleri bulunmayan kadınlara göre daha sıkı takip altına olacaklardır. Buda daha sık doktor kontrolleri demektir.
Yukarıda değinmiştik fallop tüplerine zarar gelmiş ve kanama başlamış ise kan karın içi boşluğuna ilerler diye. Eğer hekim gerekli görürse kanamayı kontrol etmek amaçlı kübosentez işlemi yapabilir. Bir iğne gardenımı ile kübosentez yapılır.
Düzenli muayeneler, PID ve endometriozis gibi dış gebelik riskini artırabilecek hastalıkların erken teşhisini ve tedavisini sağlar.
Bu kan testi, bir ultrason testi lawnımıyla dış gebelik doğrulanana veya dışlanana kadar birkaç günde bir tekrar edilebilir. Bu durum genellikle gebe kaldıktan beş ila altı hafta sonrasında gerçekleşir.
Dış gebelik fark edilmediği ve doktora gidilmediği durumda semptomlarına bağlı olarak kilo kaybı yaşanabilir.
Nermin Köşüş Dış gebelik tedavisi sonrası 2 kez adet olup ondan sonra hsg advertisementı verilen rahim filmini çektirmeniz daha uygun olacaktır.
Normal koşullarda gebelik, embriyonun rahim tabakasının içinde çoğunlukla da rahmin tepe noktasına ve arka duvara yerleşmesiyle oluşur. Dış gebelikte ise durum tam tersidir; embriyo rahim dış gebelik gebelik testinde çıkar mı içine değil, rahmin dışında farklı bir bölgesine yerleşir.
Uyku Bozuklukları: Gebelikte uyku problemleri oldukça sıktır. Gebeliğin başında hormonal değişikliklere bağlı genelde aşırı uyku hali, sürekli uyuma isteği ve halsizlik olur. Gebeliğin sonlarına doğru ise büyüyen rahmin verdiği rahatsızlığa bağlı olarak uykuya dalmada ve uyumada güçlük oluşmaya başlar.
Kasık Ağrısı: Gebeliğin başında kasıklarda, kalça ve belde hafif ağrılar olabilir. Bunlar rahmin büyümesine ve onu tutan bağların gerilmesine bağlı olarak oluşur. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde rahim büyürken, etrafındaki organları normal yerlerinden biraz uzağa itecektir. Bu organları tutan kas ve liflerde aşırı gerilme olacaktır.
Dış gebelikten sonra hamile kalanların süreci iyi takip etmesi ve tekrarlama durumunu erkenden tespit etmeleri gerekir. Eğer gebeliğin sorunsuz devam ederse endişelenmeyi bırakabilirsin, normal doğum da yapabilirsin.
Bu durumlarda tutarlı takip önemlidir. Nadir durumlarda, HCG seviyeleri bir dozla yeterince düşmezse ikinci bir metotreksat enjeksiyonu gereklidir. Ne beklenebileceğini bilmek için metotreksatın olası yan etkileri ve riskleri hakkında bir doktorla konuşulmalıdır.